Πέρσι συνάντησα κάποιες κυρίες να μαζεύουν κάποια φρούτα απο φράκτη. Ρώτησα τι μάζευαν και μου απάντησαν μύρτιλα.
Φέτος έμαθα ότι δεν είναι μύρτιλλα και ότι στην Φυτιά τα λένε τσάπουρνα
Ψάχνωντας στο διαδίκτυο βρηκα οτι το δέντρο λέγεται Τσαπουρνιά ή Prunus spinosa και το βρίσκουμε στις άκριες των μονοπατιών και στα δάση.Τα φρούτα του που ονομάζονται "τσάπουρνα", μοιάζουν με τα δαμάσκηνα αλλά είναι μικρότερα και στρογγυλά.
Έχουν κι'αυτά μωβ-μπλε χρώμα, αλλά ωριμάζουν αργότερα το φθινόπωρο. Η συγκομιδή τους γίνεται μετά τα πρώτα κρύα. Τα αγριοδαμάσκηνα συλλέγονται όταν πέσει ο πρώτος πάγος, όπου τότε, μαλακώνουν και παίρνουν γλυκύτερη γεύση.
Μάζεψα μερικά όπως βλέπετε και σκέφτηκα να τα κάνω και αυτά πελτέ όπως και τα κράνα
Ακολούθησα την ίδια διαδικασία. Τα έβρασα λίγο και προσπάθησα να απομονώσω το κουκούτσι με το εργαλείο του πελτέ όπως βλέπετε.
Δεν περνούσε όμως όλο από το τρυπητό και αναγκάστηκα να το κάνω με την χρήση ζεστού νερού. Αυτό μάλλον όμως μείωσε την πηκτίνη που μάλλον υπάρχει στο φρούτο με αποτέλεσμα να μην προκύψει πελτές αλλά μαρμελάδα σε αρκετά υγρή μορφή
Και να το αποτέλεσμα
http://www.enter2life.gr/wp/14057-marmelada-tsapourno-milo.html
Φέτος έμαθα ότι δεν είναι μύρτιλλα και ότι στην Φυτιά τα λένε τσάπουρνα
Ψάχνωντας στο διαδίκτυο βρηκα οτι το δέντρο λέγεται Τσαπουρνιά ή Prunus spinosa και το βρίσκουμε στις άκριες των μονοπατιών και στα δάση.Τα φρούτα του που ονομάζονται "τσάπουρνα", μοιάζουν με τα δαμάσκηνα αλλά είναι μικρότερα και στρογγυλά.
Έχουν κι'αυτά μωβ-μπλε χρώμα, αλλά ωριμάζουν αργότερα το φθινόπωρο. Η συγκομιδή τους γίνεται μετά τα πρώτα κρύα. Τα αγριοδαμάσκηνα συλλέγονται όταν πέσει ο πρώτος πάγος, όπου τότε, μαλακώνουν και παίρνουν γλυκύτερη γεύση.
Μάζεψα μερικά όπως βλέπετε και σκέφτηκα να τα κάνω και αυτά πελτέ όπως και τα κράνα
Ακολούθησα την ίδια διαδικασία. Τα έβρασα λίγο και προσπάθησα να απομονώσω το κουκούτσι με το εργαλείο του πελτέ όπως βλέπετε.
Δεν περνούσε όμως όλο από το τρυπητό και αναγκάστηκα να το κάνω με την χρήση ζεστού νερού. Αυτό μάλλον όμως μείωσε την πηκτίνη που μάλλον υπάρχει στο φρούτο με αποτέλεσμα να μην προκύψει πελτές αλλά μαρμελάδα σε αρκετά υγρή μορφή
Και να το αποτέλεσμα
Θεραπευτικές Ιδιότητες
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέρη του φυτού από
τα φύλλα, τα άνθη, τον φλοιό και τον καρπό του λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων
του. Ο καρπός του είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, ανθοκομίες έχει ισχυρές
αντιοξειδωτικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των
ελεύθερων ριζών και στην προστασία του καρκίνου. Τα μέρη του φυτού μπορούν να
χρησιμοποιηθούν αποξηραμένα ως αφέψημα ενώ ο καρπός του μπορεί να
χρησιμοποιηθεί εκτός από ωμός και αποξηραμένος για την παρασκευή αφεψήματος. Ως
αφέψημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων γρίπης,
τον πυρετό καθώς προωθεί την εφίδρωση, την καταρροή και τον πονόλαιμο. Εκτός
από αφέψημα μπορούμε να παρασκευάσουμε σιρόπι από το φρούτο και να το
χρησιμοποιήσουμε για την αντιμετώπιση της γρίπης. Τα αποξηραμένα άνθη ως
αφέψημα επίσης μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κράμπες στο στομάχι, τους
κολικούς, τον βήχα, τις πνευμονικές παθήσεις, να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση
και να διαλύσουν τις πέτρες στα νεφρά και την χοληδόχο κύστη. Επίσης, τα
αποξηραμένα άνθη ως αφέψημα και πολλές φορές σε συνδιασμό με τον αποξηραμένο
καρπό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της διάρροιας, της δυσεντερίας
και της γαστρεντερίτιδας λόγω των στυπτικών ιδιοτήτων του. Ο χυμός του φρούτου
ή ο αποξηραμένος καρπός ως αφέψημα αποτοξινώνει και καθαρίζει το αίμα. Επίσης
είναι ιδιαίτερα τονωτικός σε περιπτώσεις που ακολουθούμε ένα πρόγραμμα
διατροφής. Είναι ιδανικός επίσης για την αντιμετώπιση ερεθισμών και έλκων στο
στόμα καθώς και για την αντιμετώπιση προβλήματων στα ούλα. Λόγω των στυπτικών
ιδιοτήτων του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον ώριμο καρπό του αφού τον
πολτοποιήσουμε ως μάσκα προσώπου σε ερεθισμένες επιδερμίδες και στην
αντιμετώπιση δερματικών προβλημάτων.
Άλλες χρήσεις
Ο καρπός του ωριμάζει τον φθινόπωρο και η πιο
κατάλληλη εποχή για την συγκομιδή του είναι από τον Οκτώβριο έως τον Νοέμβριο. Μπορούν επίσης να διατηρηθούν σε ξύδι και να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή λικέρ, σιρόπι, ζελέ και μαρμελάδων.
Μαρμελάδα Τσάπουρνο – Μήλο
Υλικά
Για τα τσάπουρνα
1 κιλό τσάπουρνα (με τα κουκούτσια)
2 κούπες νερό
χυμό από 1 λεμόνι
Για τα μήλα
1 κιλό μήλα
2 κούπες νερό
χυμό από 1 λεμόνι
Πολτός τσάπουρνου-μήλου
4 κούπες πολτό τσάπουρνου-μήλου
4 κούπες ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
4 κλωναράκια αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
Πλένουμε
τα τσάπουρνα σε τρεχούμενο νερό. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα τσάπουρνα,
προσθέτουμε το νερό, το χυμό λεμονιού και τα βράζουμε για 15 λεπτά περίπου
μέχρι να μαλακώσουν. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε τέταρτα τα μήλα. Τα βάζουμε σε
μια κατσαρόλα (ξεχωριστά από τα τσάπουρνα), προσθέτουμε το νερό, το χυμό
λεμονιού και τα βράζουμε για 15-20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν. Όταν τα
τσάπουρνα μαλακώσουν αρκετά, τα αποσύρουμε απο την φωτιά και τα στραγγίζουμε σε
μια κατσαρόλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και στη συνέχεια με μια τρυπητή κουτάλα
ή με τα χέρια μας (αφού φορέσουμε προηγουμένως γάντια γιατί το τσάπουρνο θα
βάψει τα χέρια μας) στίβουμε πολύ δυνατά τα τσάπουρνα μέχρι να βγάλουμε όλο ή
όσο μπορέσουμε τον πολτό τους. Μόλις τα μήλα μαλακώσουν στραγγίζουμε τα μήλα
αφαιρώντας τα περιττά υγρά και ρίχνουμε τα μήλα στον πολτό από τα τσάπουρνα. Με
ένα μπλέντερ πολτοποιούμε τα μήλα μέχρι να διαλυθούν τελείως. Προσθέτουμε τη
ζάχαρη, (για κάθε κούπα πολτό τσάπουρνου-μήλου προσθέτουμε μια κούπα ζάχαρη),
τα κλωναράκια αρμπαρόριζας και βράζουμε την μαρμελάδα σε χαμηλή φωτιά. Τα πρώτα
15 λεπτά θα παρατηρήσουμε ότι θα εμφανιστεί αφρός στην επιφάνεια της
μαρμελάδας. Με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό και κατά διαστήματα
ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας. Λίγα λεπτά
πριν αποσύρουμε την μαρμελάδα από την φωτιά προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και
ανακατεύουμε. Όσο είναι ζεστή η μαρμελάδα τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια
και την αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό δροσερό μέρος. http://www.enter2life.gr/wp/14057-marmelada-tsapourno-milo.html
Πολύ καλό φρούτο!!
ΑπάντησηΔιαγραφή